Open menu

DeskTom

DeskTom je rentgenové inspekční zařízení pro výpočetní tomografii umožňující zaznamenávat komplexní vnitřní i vnější geometrii objektu. Můžeme provádět měření dílů vyrobených z termosetů a termoplastů, keramických i kompozitních materiálů, magnezia, hliníku, oceli a jiných materiálů. Vizualizace vnitřní struktury nám umožní provádět např. analýzu různých materiálových typů vad porozity, orientace vláken apod.

První oblastí, kde se výpočetní tomografie (CT – computed tomography) v první polovině 70. let minulého století uplatnila, bylo lékařství. Zde se osvědčila jako jedinečný diagnostický nástroj, a teprve o dvacet let později došlo s rozvojem technologií k rozšíření této metody i do oblasti průmyslu. Zde od té doby slouží zejména k inspekci průmyslových obrobků, k analýze dutin, vad materiálů. Technologický vývoj během několika málo let posunul tuto metodu mezi klíčové nástroje NDT.

Poptávka produktu

WP_20160907_13_39_41_Pro

Digitální radiografie

Principem metody je interpretace stínového obrazu, který vzniká na základě rozdílné schopnosti různých částí materiálu zkoumaného objektu absorbovat rentgenové záření. Míra schopnosti pohlcovat rentgenové záření se zvyšuje s protonovým číslem dané látky.

Objekt je tedy prozářen a jeho obraz promítán a dále zpracováván.

Ke  zviditelnění stínového obrazu je využíváno speciálních detektorů, které převádějí fotony rentgenového záření na elektrický signál. Podle typu detektoru existují různé druhy radiografie. Metoda, která umožňuje digitální zobrazení objektu v řezu za použití tzv. Flat panel detektorů, se nazývá digitální (přímá) radiografie.

IMG_0744

Princip rentgenové mikrotomografie

Pokud využijeme principu digitální radiografie a snímaný objekt pozicujeme v osách tak, abychom získali projekce ze všech úhlů, můžeme jednotlivé snímky z detektoru složit v trojrozměrný voxelový model (voxel je objemová obdoba pixelu). Metoda, která kombinuje principy digitální radiografie a softwarové rekonstrukce objektu k vytvoření 3D modelu včetně jeho vnitřní i vnější geometrie, struktury materiálu i opticky nedostupných prvků, bývá označována také jako rentgenová mikrotomografie. Výsledkem je voxelová reprezentace objektu (model) včetně jeho vnitřní struktury. Někdy bývá tato technologie označována jako 3D CT skenování.

Zaujal vás DeskTom?

Můžete nás kontaktovat telefonicky, e-mailem, nebo pomocí kontaktního formuláře. Rádi vám zodpovíme všechny vaše dotazy a v případě zájmu připravíme nezávaznou nabídku.